Skip to content

Jobba som fotograf

Jobba som fotograf

Att jobba som fotograf är ett kreativt yrke med många möjligheter. Det är ett perfekt yrke för den som vill ha variation i yrkeslivet eftersom motiven och arbetsuppgifterna skiftar, och inte en dag är lik den andra. Med internet öppnar sig möjligheterna att arbeta vart som helst i världen och snabbt leverera bilder till sina kunder eller sin uppdragsgivare. Att jobba som fotograf är drömyrket för många. Här kommer ni att få 10 tips som kan vara användbara för den som gillar fotografering och har planer på att leva på sitt fotointresse. Tipsen handlar om vad du kan göra för att bli uppmärksammad som fotograf.

Jobba som fotograf

Tio tips som kan hjälpa dig mot drömmen att jobba som fotograf:1. Skaffa en blogg där du lägger upp dina bilder. 2. Visa dina bilder via sociala medier. 3. Märk dina bilder med adressen till din blogg. 4. Anslut dig till nätverk som Portfoliobox.5. Ordna en fotoutställning. 6. Ta kontakt med företag som kan tänkas vilja ha reklam för sina produkter, fota och skicka bilderna. 7. Skicka exempel på dina fototalanger till diverse tidningar. 8. Ta på dig att fotografera bröllop. 9. Anslut dig till LinkedIn som fotograf. 10. Delta vid fototävlingar. Detta marknadsför ditt fotograferande och kan ge resultat i form av inkomster.

jobba som fotograf

Om du har planer på att jobba som fotograf så är det viktigt att du marknadsför dig utåt och uppmärksammar potentiella kunder och uppdragsgivare på vad du gör. Syns du inte så finns du inte. Fotodagboken är ett användbart verktyg där du kan lägga upp dina foton. Kruxet är att få besökare till din sida och för att lyckas med det krävs tid och arbete från dig. Om du lägger upp foton på sociala medier som Facebook, Pinterest eller Instagram så är det en bra ide att markera fotot med adressen till den webbsida du vill marknadsföra. Fotot är din ägodel, använd foto för att sprida informationen om dig.

Resa och fotografera

Om man vill lyckas som fotograf behöver man även marknadsföra sig direkt mot möjliga kunder. Med lite kreativitet kan man få sina resor betalda samtidigt som man utför sina uppdrag. Till exempel kan man vara åskådare under en tävling eller besöka en vildmarksaffär som säljer vandringskängor. Väl på plats i vildmarksaffären berättar man om sina resplaner för dem och föreslår att man kan göra reklam för dem på resan. Förhoppningsvis lyckas man bra i sin övertalningskampanj och får med sig ett par kängor därifrån. Väl i Nepal sätter man kängorna på närmaste buddhistmunk och tar ett foto, som man sedan skickar till vildmarksbutiken, som betalar för fotot. Bara fantasin sätter gränserna för den som vill jobba som fotograf.

Det finns även andra sätt att marknadsföra sig för den som vill jobba som fotograf. Att alltid ha kameran med sig kan ge många tillfällen att vara den enda på plats när det dyker upp intressanta motiv, som skulle kunna vara intressanta för en tidning. Det är också ett väldigt snabbt sätt att göra sig en hacka. Man är ensam på plats när händelsen äger rum, fotar händelsen och upplyser en potentiell kund om att bilden går att köpa. Har man då också förmågan att skriva en intressant text så har man möjlighet att tjäna mer eftersom du nu även frilansar som journalist parallellt med att jobba som fotograf. Det ena ger så småningom det andra. Ju mer foton du tagit och ju mer du uppmärksammat ditt fotograferande, desto fler uppdrag kommer du att få.

Syns du inte så finns du inte

För många är det drömyrket att jobba som fotograf. Att synas med sina bilder är a och o för att lyckas, för syns du inte så finns du inte. Att ta kontakt med potentiella uppdragsgivare som företag och tidningar är ett bra sätt att visa att man finns. Sprida bilder via sociala medier är ett annat. Är man kreativ finns det egentligen inga gränser för hur man ska lyckas få möjligheten att jobba som fotograf. En egen webbsida är ett bra sätt att uppmärksamma omgivningen på vad man gör. Markera dina foton med adressen till din blogg eller webbsida och lägg sedan ut bilden på sociala media. Är bilden bra så kommer din bild och din webbadress spridas.