Skip to content

Fotoutbildning

Framgångsvägen under din fotoutbildning

Fotoutbildning

Om du går i tankarna att ta ditt fotograferande till en ny nivå kanske en gedigen fotoutbildning skulle vara något för dig. En fotoutbildning kan också vara något för dig som tänker att du redan har ett tekniskt kunnande men vill lära dig mer om allt det runtomkring fotandet. För du får även lära dig att redigera film och tidning, fördjupa dig inom bildjournalistik och juridiken kring egenföretagande. Även allt det andra som morgondagens fotograf behöver kunna. Här får du åtta användbara tips som förbereder dig inför utbildningen och ger dig bästa förutsättningar att lyckas. Läs mer nedan och sök redan idag!

Fotoutbildning? Här är dem

1: Hitta en fotoutbildning som passar dig. Det finns allt från KY-utbildningar, universitetsutbildningar till folkhögskolor. Några av de mest erkända fotoutbildningarna i Sverige är Gamleby fotoskola som är en folkhögskola som fokuserar mycket på kommersiellt fotograferande, Fotoskolan i Stockholm som dock kostar men har gott rykte, eller Nordens Fotoskola Biskops-Arnö som är till för dig som vill arbeta som pressfotograf. 2: Kolla vad för slags praktikplatser som erbjuds på utbildningarna. Branschen är hårt konkurrensutsatt och därför ges de flesta jobben inom kontaktnäten som skapas under praktikperioden. För de flesta utbildningarna är det också bäst att ha de tekniska grunderna inom fotograferande.

3: Kolla om det är någon fotoutbildning utomlands som lockar. Bland annat i New York finns New York Film Academy som erbjuder foto som inriktning. Samma utbildning finns även i Los Angeles; staden som är fotografernas huvudstad i USA på grund av det goda vädret och som erbjuder fotografering året runt. 4: Skaffa rätt utrustning! Eftersom fotograferande är ett yrke som kretsar kring att man är aldrig bättre än sin senaste fotografering så kommer man få börja fota redan från dag ett. Med en egen kamera har du större möjlighet att testa dina nya kunskaper på egen tid och bygga din portfolio.

Gör såhär för att lyckas

5: Börja redan under din fotoutbildning att göra små fotojobb som kan knyta kontakter. Ett exempel är att man ofta får lära sig att fota porträtt i början av utbildningen. Med denna färdighet kan du sedan fråga om ett företag vill uppdatera bilderna på sina anställda till hemsidan, mot ersättning förstås! 6: Marknadsför dina bilder med en bra portfolio online och i sociala medier för att se vilka bilder som funkar och inte. Vi lever i en globaliserad värld och därför vet du aldrig vem som kan komma att se dina bilder och vilja lägga ut ett fotojobb till dig senare.

7: Att bli en professionell fotograf handlar också om att lära sig entreprenörskap. Visst, många har valt fotograferande för att de är kreativa och inte är nödvändigtvis intresserade av bokföring och liknande. Men tänk på att idag finns det tjänster du kan använda dig av som gör att du kan ha ett eget företag men inte behöver stå för allt pappersarbete med moms och skatt. 8: Du behöver inte vänta tills din fotoutbildning är klar för att sätta igång fotandet!

Och slutligen sammanfattningen

Här har du alla tips i en kort sammanfattning. 1: Hitta en fotoutbildning som passar den fotokarriär du är ute efter. 2: Kolla vad för slags praktikplatser som erbjuds. 3: Kolla även efter fotoutbildning utomlands i några av de städer där många professionella fotografer finns. 4: Skaffa rätt utrustning för att vara redo att fota 5: Börja ta dig an fotojobb redan under utbildningen. 6: Marknadsför dina bilder med en bra portfolio online. 7: Ta till dig allt om entreprenörskap för att bli lika vass på fotandet som under förhandlingen med en kund. 8. Sätt igång och bli en aktiv fotograf som syns redan innan utbildningen är klar! Lycka till!